Grzybowe racuszki


Grzybowe racuszki

Składniki(4 porcje):
CZĘŚĆ I (Zwykłe)
10 średniej wielkości kapeluszy świeżych, leśnych grzybów lub 50 dag pieczarek;
cebula;
olej i smalec do smażenia (pół na pół);
liście sałaty;
czerwona papryka;
zielenina;
CZĘŚĆ II (Ciasto)
szklanka mąki tortowej;
szklanka naturalnego jogurtu;
szklanka kefiru (mogą być 2 szklanki kefiru, ale z jogurtem ciasto będzie smaczniejsze);
2 jajka;
łyżka oleju;
cukier;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I i II (Zwykłe i ciasto)
1).Gdy przygotowujemy ciasto jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, odstawiamy.
2).Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie paski, cebulę siekamy, zasmażamy razem, gdy się lekko zrumienią, rozbijamy w malakserze na gładką masę, odstawiamy do wychłodzenia.
3).W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek i średniej wielkości metalową łyżką, wrzucamy na tłuszcz małą porcję ciasta, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu układamy na półmisku przybranym zieleniną.
4).Podajemy bardzo gorące.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Grzybowe racuszki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł