Grzyby leśne z woka.

/ 4 komentarzy / 6 zdjęć


Gdy ryba nie bierze można zawsze wykombinować ,,wyjście awaryjne,, w tym wypadku spacer po lesie z kolegą w celu nazbierania grzybów. A co dalej z grzybami? Wpadłem na pomysł aby przyrządzić grzyby z woka. Będzie potrzebna oczywiście patelnia typu wok, mieszane leśne grzyby(kozaczki, podgrzybki, prawdziwki), cebula, tłuszcz do smażenia, śmietanka kremówka 30%, sól, pieprz do smaku oraz drobno posiekany koperek. Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy, kroimy w małe kawałki, łączymy z drobno pokrojoną cebulą. Całość wrzucamy do woka na rozgrzany tłuszcz, solimy, pieprzymy i smażymy na małej ilości oleju często mieszając do momentu aż odparujemy nadmiar wody. Dodajemy 1/3 szklanki śmietanki z łyżką mąki i mieszamy do zgęstnienia na małym ogniu, posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i gotowe. Możemy jak ktoś nie lubi zrezygnować ze śmietanki- będzie równie smaczne.

 


4.5
Oceń
(17 głosów)

 

Grzyby leśne z woka. - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Smaczne i dobre, a smakuje podwójnie gdyż własnoręcznie nazbierane i co najważniejsze to jedne z pierwszych grzybków w tym roku. Jak dotarłem do piątego zdjęcia i popatrzyłem na te podduszone już grzybki to jak bym czuł ten czarujący zapach smażonego świeżego grzybka. Super zdjęcia. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2011-07-31 17:55)
Zibi60Zibi60
0
I teraz dylemat: ryby, czy grzyby. Smakowicie podane. 5*
(2011-08-01 18:41)
an2212an2212
0
/Do rybki to by też te grzybki pasowały pewnie.
(2011-08-02 21:51)
troctroc
+1
Jasne że tak- rewelacja jako dodatek np. do smażonego karpia........
(2011-08-03 07:01)

skomentuj ten artykuł