Gulasz po góralsku


Składniki:
500ml piwa
600-700g łopatki wieprzowej bez kości
2 łyżki smalcu
1 średnia marchewka
1 mały seler
1 średnia cebula
100g pieczarek
1/2 puszki zielonego groszku
1 liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
maka
maggi
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym przesmażyć na roztopionym na roztopionym na patelni smalcu, posypując papryką i solą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i posiekaną cebulę.
Składniki na patelni podlać piwem i dusić ok.30min. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler oraz pokrojone w paski pieczarki. Dusić ok.15 min, po czym wrzucić osączony z zalewy groszek i dusić, jeszcze 5 min. Mozna podlać wodą. Zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i maggi, wymieszać. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Gulasz po góralsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł