Gulasz rybny


Gulasz rybny

-filet z dorsza 400gr,
-sok z cytryny,
-1/2 szklanki mąki,
-szalotka,
-1 ząbek czosnku,
-2 pomidory,
-papryka naturalna,
-2 łyżki oliwy,
-z 2 liści laurowe,
-1 łyżka przecieru pomidorowego,
-0,5 l bulionu warzywnego,
-z 40gr oliwek czarnych,
-koperek,
-sól,
-pieprz,

Gulasz rybny - Wykonanie:
Rybę natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Pokroić w grubą kostkę i obtoczyć w mące. Szalotki przekroić wzdłuż na pół, a czosnek rozdrobnić. Umyte pomidory pokroić w na kawałki, a paprykę na duże kawałki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rybę i smażyć 5 minut aby się zarumieniły na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucić szalotki, czosnek i paprykę, wszystko razem krótko podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem dodając liście laurowe i przecier pomidorowy, podlać bulionem(może być z kostki). Zagotować, dodać kawałki pomidora, gotować jeszcze 5 minut. Danie udekorować oliwkami.

 


3.5
Oceń
(8 głosów)

 

Gulasz rybny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł