Gwiazda makowa


Gwiazda makowa

Składniki(1 sztuka)
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki, opakowanie drożdży instant;
5 dag cukru;
opakowanie cukru waniliowego;
pół szklanki mleka;
jajko i żółtko;
7 dag masła;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
30 dag maku;
10 dag masła;
15 dag cukru;
kilka kropli aromatu migdałowego;
2 jaja;
3 dag startych migdałów;
10 dag rodzynków;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy razem wymieszać. Wlać mleko (łyżkę zostawić), wbić jajo, wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawić do wyrośnięcia. Mak zalać wodą, gotować 5 minut, wystudzić, potem odcedzić i 3 razy przekręcić przez maszynkę. Roztopić masło, dodać skręcony mak, cukier, aromat migdałowy, rozkłócone jaja i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2).Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, przykryć warstwą masy i zrolować. Z powstałej rolady utworzyć wieniec i ułożyć go do tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
3).Następnie w cieście zrobić nacięcia 1,5 cm w kształcie gwiazdy. Całość posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstawić do gorącego piekarnika 180 C i piec około godziny.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Gwiazda makowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł