Gwiazdki na leszcza - wkładki do zanęty na leszcza

/ 29 komentarzy / 3 zdjęć




  • konto usunięte




Leszcz

Witam, oto szybki i skuteczny sposób na przygotowanie małej wkładki do zanęty na leszcza . Potrzebne będzie nam – makaron jajeczny w kształcie gwiazdek 250g , 4 łyżki stołowe miodu z lipy, 4 szklanki nie gazowanej wody mineralnej , papierowe ręczniki kuchenne. Sposób przygotowania – do garnka wlewamy wodę , po lekkim podgrzaniu wrzucamy miód i mieszamy aż się rozpuści , doprowadzamy do wrzenia ( ważne jest pilnowanie przez cały okres wody , żeby się nie zagotowała ) następnie wrzucamy makaron i w fazie wrzenia ciągle mieszamy - ta czynność trwa ok. 10 minut.

Gdy garnek w miarę wystygnie i będziemy go mogli chwycić gołymi rękami to zawijamy go szczelnie folią spożywczą na okres 1 godziny . Po upływie 1 g rozcinamy folię , wrzucamy makaron na durszlak i płuczemy pod silnym strumieniem zimnej wody – w trakcie tej czynności makaron mieszamy ręką – zostawiany na 10 mi w durszlaku a między czasie rozkładamy ręczniki na stole . Tak opłukany i ocieknięty makaron rozsypujemy na ręczniki.

Po upływie ok. 1,5 godziny , makaron zbieramy i ładujemy w pojemnik ( ja używam plastikowego z pokrywką ) wkładamy go do lodówki , żeby nam dłużej służył . Makaron rewelacyjnie zdaje egzamin na łowiskach o dużej presji i jest wyśmienitą przynętą ( na zawodach nie testowałem ) . Proszę o rozsądek i nie zabieranie więcej ryb z łowiska , niż nam potrzeba – pozdrawiam SOLI .

 


4.4
Oceń
(112 głosów)

 

Gwiazdki na leszcza - wkładki do zanęty na leszcza - opinie i komentarze

GruzinekGruzinek
0
Ciekawy artykuł; przepis też niczego sobie - trzeba sprawdzić - wypróbować. Próbowałem z różnymi makaronami - na zanętę idealny (żerują na nim wszystkie ryby tzn. wszystkich rozmiarów) ale jeżeli chodzi o przynętę to różnie. Ostatnio próbowałem na takim własnej roboty w kształcie łezki z długom ogonkiem (jak kijanka); 1. o smaku czosnku a 2. o smaku wanilii z anyżem. Wynik raczej marny - wyprawa całkiem relaksacyjna - tylko lekkie skubanie (trudno to nazwać braniem).
Artykuł ciekawy, przepis do sprawdzenia; max ilość punktów.
Pozdrawiam
(2010-07-11 10:00)
Ketsaic89Ketsaic89
0
miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości,proponował bym miodem zalać makaron juz zagotowany.Ogólnie pomysł ok,Pozdrawiam
(2010-07-11 10:24)
ricardoricardo
0
Witam!!!!!!!!!!!! Pomysł bardzo dobry z makaronem też przeprowadzałem doświadczenia tylko dlaczego tak długo się go gotuje i jeszcze zapaża? Nie będzie zbyt miękki? I cz te płukanie nie jest potrzebne przecież wypłucze cały miód .Pozdrawiam.
(2010-07-11 14:22)
jurek096jurek096
0
Witam po 10 minutach ten makaron z pewnością nie utrzyma się na haku.Ja tylko lekko zaparzam  na Dunajcu w silnym nurcie wisi kilka godzin.  Połamania.
(2010-07-11 14:58)
janglazik1947janglazik1947
0
Miód -skuteczna broń na wszystkie karpiowate-lubią go karpie-sprawdzimy na leszczach.Tylko proces przygotowania-czy z tak długiego gotowania nie zostanie zupa????
(2010-07-11 15:23)
u?ytkownik16122u?ytkownik16122
0
Panowie , ja go nie gotuje ( ważne jest pilnowanie przez cały okres wody , żeby się nie zagotowała ), a jeżeli chodzi o same zakładanie - nawlekam 2-3 sztuki na hak przez otwór a grot umieszczam w ostatnim , można też użyć naturalnego stopera z białego albo kawałka rosówki . Panowie trochę wiary , radzę spróbować ! Płukanie ma na celu rozdzielenie a folia spożywcza skutecznie zdaje egzamin przy ostatecznym nasyceniu wywarem , dla niedowiarków umieściłem fotki końcowego efektu - pozdrawiam wszystkich makaroniarzy .
(2010-07-11 18:19)
GrzybekFishGrzybekFish
0
Fajny artykuł, ale od Bogdana Bartona słyszałem, że lepiej jest nie hartować makaronu, tylko po ugotowaniu położyć na ręcznik, gdy jest jeszcze trochę ciepły posypać atraktorem. Ja osobiście polecam atraktory Anpio (sprawdzają mi się także na zawodach wędkarskich (odpukać!))
(2010-07-11 19:50)
arkadiuszek77arkadiuszek77
0
Ja makaron przygotowywuję w inny sposób: np. kolanka, wlewam wodę do garnka, nic nie dodaję, czekam aż się zagotuje woda - dośc mocno bulgoczą bąbelki, wrzucam makaron i gotuję około 1,5 minuty na mocnym ogniu pod przykryciem, następnie przerzucam na durszlak, odcedzam - nie hartuję!!! wsypuję do miski, dodaję np miodu, mieszam intensywnie przez chwilkę ( można korzystać z innych wynalazków: wanilię, przyprawe do pierników, cukier waniliowy lub olejki - w zależności od upodobań rybek :)) na łowisku ) i szczelnie zamykam. Rano makaron jest idealny. Można zamiast do miski wrzucić do reklamówki i szczelnie zawiązać. Pozdrawiam i polecam. (2010-07-11 21:46)
u?ytkownik19278u?ytkownik19278
0
bardzo dobyr atrykul ;)
ale co do zawijania garnka folia to mama pokazala mi lepszy sposob
zawijasz garnek recznikiem takim do kapieli puki cieply i wstawiasz na godzinke do luzka pod pierzyne ;)
pozdrawiam i zotstaiwam po sobie maxik;)
(2010-07-12 08:56)
The Piterson12345The Piterson12345
0

hmmm noo faktycznie ciekawy sposób napewno kiedyś go zrobie  i napisze czy zdał egzamin :) 


pozdrowienia :)

(2010-07-12 11:42)
nanusnanus
0

Witam 

Ciekawy sposób ja robię trochę inaczej ale chętnie wypróbuję twój sposób, żeby makaron mi się nie kleił dodaję do wody trochę oleju słonecznikowego i się nie skleja, nie gotuję tylko zaparzam w gorącej wodzie i szczelnie garnuszek zakrywam ręcznikiem i pozostawiam na godzinkę.

(2010-07-12 16:11)
RazielRaziel
0
Witam ciekawy artykuł na pewno wypróbuje gdzieś na dniach. Odnośnie miodu fakt odpowiada on karpiowatym hehe.

pozdrawiam 
(2010-07-14 10:48)
u?ytkownik26041u?ytkownik26041
0
ciekawy sposob na makaron na pewno go wyprobuje  makaron sprawdza sie na wielu lowiskach cenne rady i przydatne (2010-07-14 17:43)
u?ytkownik41902u?ytkownik41902
0
Czytałam już i słyszałam od znajomych wędkarzy  o różnych zanętach z makaronu, ale o takiej jeszcze nie... ciekawy sposób... myślę, że warto go wypróbować :) oczywiście 5 * * * * *
(2010-07-14 19:28)
u?ytkownik42354u?ytkownik42354
0
A czy to nie będzie zbyt miękkie do zastosowania na hak? Jakoś długie mi się wydaje to przygotowanie. No ale każdy ma jakieś metody. Może spróbuję. (2010-07-14 21:08)
siccosicco
0
przepis ciekawy i warty spróbowania bo przecie naturalne przynety sa najlepsze daje 5 i obiecuje przetestowanie jao przynete i zanente  (2010-07-15 20:09)
BromarBromar
0
Osobiście używam gwiazdek do zanęty a co ciekawe również zakładam na haczyk 2 lub więcej.Przygotowuję je tylko trochę szybciej dodaję aromatu do gotowania.Za artykuł 5 i pozdrowienia.
(2010-07-17 08:44)
filus81filus81
0
ja również używam gwiazdki.tylko poleje je troszke olejem roślinnym żeby się nie kleiły
(2010-10-31 16:11)
radek123radek123
0
Bardzo fajny artykuł pozdrawiam!!
(2010-11-04 07:20)
kamil1655kamil1655
0
Super artykuł Muszę wyprubować go.Za artykuł 5.

(2010-11-29 21:07)
blutublutu
0
Ja gotowałem 20 minut i był za miękki . Za długo płukany i zapach moim zdanie zginął. Serdecznie pozdrawiam.
Wszystkiego najlepszego ,rekordowych ryb z okazji nadchodzących Świąt życzy całej rodzinie "blutu"
(2010-12-18 06:42)
DariaDaria
0
Piątal za artykół. Ja też stosowałam makaron jako zanęty; kolanka lub muszelki. po zagotoraniu i przecedzeniu jeszcze ciepły posypywałem zanętą. (2011-01-19 23:40)
doradadorada
0
Stara powiedziała mi.. to się nazywa druszlak ha ha, ale cios dostałem. (2011-02-12 18:06)
bocianwrocbocianwroc
0
fajny pomysl:) dolaczam sie autora cyt.: ''Proszę o rozsądek i nie zabieranie więcej ryb z łowiska , niż nam potrzeba'' (2011-03-13 18:43)
Rybka696Rybka696
0
Witam super pomysł z tym makaronem ja spróbuję zaparzyć go w termosie dotychczas przygotowywałem w termosie pęczak ale ostatnio pęczak się łuszczy i nie nadaje się do łowienia
(2011-05-27 07:27)
krzysztofprokopczykkrzysztofprokopczyk
0
niezly pomysl morze kiedys skorzystam jak sie sprawdzi to sie odezwe
(2011-06-20 19:25)
MacksonMackson
0
Witam, ja znów gwiazdki gotuję ok 40 sekund, odcedzam przesypuję do słoiczka i daje kropelkę olejku waniliowego, można zamiast tego do gotowania dosypac trochę cukru waniliowego. Po odcedzeniu makaron jest twardy ale zanim dotrze za pare godzin na łowisko spokojnie sobie dojdzie.;] (2011-08-17 11:26)
Bartosz93Bartosz93
0
 artykul dobry ,ja gwiazdek zawsze używam   skuteczne.pozdrawiam***** (2012-01-14 22:55)
Dawid1346Dawid1346
0
Ja do wody, jeszcze zimnej dodaję zapach i kurkumy lub barwników spożywczych, kurkuma daje żółty kolor a barwniki to zależy jaki wsypiemy, czerwony, zielony, pomarańczowy itd. Gotuję połowę czasu który zaleca producent. Zaraz po upływie czasu gotowania wlewam makaron do durszlaka i zalewam zimną wodą. Zostawiasz makaron w wodzie na 1 godzinę ? Nie rozmięknie się ? (2012-04-17 10:18)

skomentuj ten artykuł