Gwiazdki wigilijne w masie makowej
użytkownik 70140
2011-12-17
Gwiazdki wigilijne w masie makowej
Składniki(25-30 sztuk):
CZEŚĆ I (Ciasto)
12 dag mąki;
3 dag cukru;
6 dag masła, żółtko;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
15 dag maku;
aromat migdałowy;
10 dag cukru, 2 łyżki miodu;
pół szklanki śmietanki kremówki;
łyżka cukru pudru;
bakalie;
Sposób przygotowania:
1).Z podanym składników zagnieść kruche ciasto, a następnie cienko je rozwałkować. Foremką wykroić gwiazdki, poukładać ją na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170 C, upiec na złoty kolor.
2).Mak, sparzyć, osączyć i wraz z cukrem przekręcić przez maszynkę. Dodać aromat migdałowy i miód, dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na krem.
3).Masę makową włożyć do salaterki, w środku zrobić łyżką zagłębienie i wypełnić ją bitą śmietaną. Całość ozdobić upieczonymi gwiazdkami i bakaliami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(25-30 sztuk):
CZEŚĆ I (Ciasto)
12 dag mąki;
3 dag cukru;
6 dag masła, żółtko;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
15 dag maku;
aromat migdałowy;
10 dag cukru, 2 łyżki miodu;
pół szklanki śmietanki kremówki;
łyżka cukru pudru;
bakalie;
Sposób przygotowania:
1).Z podanym składników zagnieść kruche ciasto, a następnie cienko je rozwałkować. Foremką wykroić gwiazdki, poukładać ją na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 170 C, upiec na złoty kolor.
2).Mak, sparzyć, osączyć i wraz z cukrem przekręcić przez maszynkę. Dodać aromat migdałowy i miód, dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na krem.
3).Masę makową włożyć do salaterki, w środku zrobić łyżką zagłębienie i wypełnić ją bitą śmietaną. Całość ozdobić upieczonymi gwiazdkami i bakaliami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.
Życzę smacznego !!!