Gwiazdki śniegowe


Gwiazdki śniegowe

Składniki(15-20 sztuk):
35 dag mąki;
5 dag cukru pudru;
5 dag masła;
2 żółtka;
2 jaja;
ćwierć szklanki gęstej śmietany 18%;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
olej do smażenia;
cukier puder;
cukier waniliowy;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, włożyć masło, posiekać je nożem. Żółtka i całe jaja rozkłócić i utrzeć z cukrem pudrem, dodać śmietanę, a następnie mąkę. Starannie zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki, a po 30 minutach cienko rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki.
2).W rondelku rozgrzać olej, usmażyć gwiazdki na złoty kolor, wyjąć na papierowy ręcznik. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Gwiazdki śniegowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł