Idealne ciasto na pierogi.


Ciasto na pierogi

Dla wielu z nas jedną z głównych potraw świąt Bożego Narodzenia są pierogi. Zadowoleni z niej możemy być tylko wtedy, gdy je przygotowując wyrobimy dobrze ciasto. By to dobrze zrobić i by święta były udane pod postacią potraw (w tym pierogów) opiszę jak dobrze wykonać takie ciasto.

Składniki(25-30 sztuk):
2 i 1/2 szklanki z lekkim "czubem" mąki pszennej;
jajko;
1/2 szklanki letniej wody;
2 łyżki oliwy;
szczypta soli;
mąka do posypania stolnicy;

Sposób przygotowania:
1).Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub miksera, włączamy wysokie obroty. Po 2 minutach wyjmujemy doskonałe wyrobione ciasto. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły.
2).Z rozwałkowane ciasta wykrawamy zgrabne cząstki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem (opis w kolejnym wpisie), zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Rozkładamy je na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Idealne ciasto na pierogi. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł