Indyk z farszem
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-10
Składniki:
pierś z indyka (ok. 2 kg)
2 tosty
10 dag wątróbki z masła
po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
2 żółtka
olej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu, estragonu i mielonych goździków
Przygotowanie:
W mięsie wytnij kieszeń. Natrzyj mięso z zewnątrz i od środka roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 2 h.
Tosty namocz, odciśnij. Wątróbkę posiekaj. Masło utrzyj, dodaj przyprawy, tosty i wątróbkę. Zmiksuj gładko.
Farsz wymieszaj z rodzynkami i żółtkami. Napełnij otwór w mięsie. Zepnij. Skrop olejem. Piecz ok. 90 min w temperaturze 180*C. Ostudź. Smacznego.
pierś z indyka (ok. 2 kg)
2 tosty
10 dag wątróbki z masła
po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
2 żółtka
olej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu, estragonu i mielonych goździków
Przygotowanie:
W mięsie wytnij kieszeń. Natrzyj mięso z zewnątrz i od środka roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 2 h.
Tosty namocz, odciśnij. Wątróbkę posiekaj. Masło utrzyj, dodaj przyprawy, tosty i wątróbkę. Zmiksuj gładko.
Farsz wymieszaj z rodzynkami i żółtkami. Napełnij otwór w mięsie. Zepnij. Skrop olejem. Piecz ok. 90 min w temperaturze 180*C. Ostudź. Smacznego.