Indyk z sosem koperkowym
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-16
Składniki:
45 dag fileta z indyka
10 dag brązowego ryżu
puszka groszku
pęczek posiekanego koperku
500ml bulionu warzywnego
mała śmietana 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groszek podgrzewamy w małej ilości zalewy. Ryż gotujemy na sypko. Filety myjemy. Bulion zagotowujemy z liściem i zielem. Wkładamy mięso, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy indyka, ziele i liście laurowe. Mięso kroimy w kostkę.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilości wody. Wlewamy do wrzącego bulionu. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zahartowaną śmietanę i wsypujemy koperek. Mieszamy. Mięso przekładamy do sosu i podgrzewamy. Smacznego
45 dag fileta z indyka
10 dag brązowego ryżu
puszka groszku
pęczek posiekanego koperku
500ml bulionu warzywnego
mała śmietana 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groszek podgrzewamy w małej ilości zalewy. Ryż gotujemy na sypko. Filety myjemy. Bulion zagotowujemy z liściem i zielem. Wkładamy mięso, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy indyka, ziele i liście laurowe. Mięso kroimy w kostkę.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilości wody. Wlewamy do wrzącego bulionu. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zahartowaną śmietanę i wsypujemy koperek. Mieszamy. Mięso przekładamy do sosu i podgrzewamy. Smacznego