Jak prawidłowo kisić ziarno.
Marcin (SuperGrover)
2023-10-31
Każde kiszenie jest fermentacją, ale nie każda fermentacja jest kiszeniem.
Filmy czy artykuły gdzie do ziarna dodaje się cukier, albo zalewa się je coca-colą pokazują jak fermentować ziarno alkoholowo, a nie jak kisić.
Kiszenie to fermentacja beztlenowa w trakcie której działają bakterie mlekowe, które są odporne na sól, nawet w wysokich stężeniach. Dlatego do kiszenia używamy solanki.
Do każdego litra przegotowanej wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. Ważne żeby była to sól dobrej jakości taka do przetworów, kamienna a nie jodowana.
Kiszenie jest banalnie proste. Na wstępnie ziarno płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Ziarna dobre, pływające u góry zostawiamy – po namoczeniu opadną na dno. Kukurydzę moczymy przez dobę, najlepiej dwie. Po namoczeniu ziarna poddajemy obróbce termicznej. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu możemy wodę zlać-(kukurydza będzie bardziej twarda lub zostawić do wystygnięcia.
Bardzo ważny jest starter. Należy więc do solanki dodać trochę wody z kiszonych ogórków czy kapusty. Fermentacja rozpocznie się również bez startera, jednak dodanie go przyspiesza kiszenie, a przede wszystkim stabilizuje cały proces – nasz starter dostarcza miliony zdrowych bakterii, które wypierają te złe.
Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa, to naturalne probiotyki. , a więc pobudzają też ryby do żerowania.