Zaloguj się do konta

Jak prawidłowo kisić ziarno.

Każde kiszenie jest fermentacją, ale nie każda fermentacja jest kiszeniem. 

Filmy czy artykuły gdzie do ziarna dodaje się cukier, albo zalewa się je coca-colą pokazują jak fermentować ziarno alkoholowo, a nie jak kisić.
Kiszenie to fermentacja beztlenowa  w trakcie której działają bakterie mlekowe, które są odporne na sól, nawet w wysokich stężeniach. Dlatego do kiszenia używamy solanki.

Do każdego litra przegotowanej wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. Ważne żeby była to sól dobrej jakości taka do przetworów, kamienna a nie jodowana.

Kiszenie jest banalnie proste. Na wstępnie ziarno płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.  Ziarna dobre, pływające u góry zostawiamy – po namoczeniu opadną na dno. Kukurydzę moczymy przez dobę, najlepiej dwie. Po namoczeniu ziarna poddajemy obróbce termicznej. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu możemy wodę zlać-(kukurydza będzie bardziej twarda lub zostawić do wystygnięcia. 
Bardzo ważny jest starter. Należy więc do solanki dodać trochę wody z kiszonych ogórków czy kapusty. Fermentacja rozpocznie się również bez startera, jednak dodanie go przyspiesza kiszenie, a przede wszystkim stabilizuje cały proces – nasz starter dostarcza miliony zdrowych bakterii, które wypierają te złe.

Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa, to naturalne probiotyki. , a więc pobudzają też ryby do żerowania. 
 

Opinie (2)

amur tv

Fimu nie widzałem więc z chęcią nadrobie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       [2023-11-28 08:28]

troc

Mam lepszy sposób: otwieram dużą puchę kukurydzy, wystawiam w cieniu do ogrodu. Po tygodniu mam taką kiszonkę że hej. Pozdrawiam🤣 [2024-05-10 16:52]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej