Jak przyrządzić szczupaka
Krzysztof Ścibik (Christo-phoros)
2009-09-02
Sprawionego szczupaka pokroić na kawałki. Wyjąć ości, osolić i odstawić na 1 godzinę. Warzywa pokroić na plasterki, poddusić na 2 łyżkach masła razem z posiekanymi cebulami. Gdy będą miękkie, włożyć rybę, dodać 1 łyżkę masła, ziele angielskie, pieprz. sól, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Zrobić i ugotować osobno kładzione kluski , część klusek włożyć do ryby.1 łyżkę masła rozetrzeć z mąką , rozprowadzić wodą, dodać maggi, wymieszać i zalać szczupaka. Gdy się zagotuje, wyłożyć na półmisek, obłożyć kluskami, polać sosem i od razu podawać.
Życzę smacznego.