Zaloguj się do konta

Płastuga przypisy i potrawy - Jak się do niej dobrać

Jak się do niej dobrać - płastuga?
Niby proste, lakoniczne pytanie, ale musimy przyznać, że nie każdy wie, jak należy sprawić oraz usmażyć, a następnie skonsumować, jedną z najbardziej popularnych naszych bałtyckich ryb.
Płastuga, flądra, stornia, gdyż o nią tu chodzi gdzieś przegrywa w rankingu na naszych stołach ze śledziem, dorszem i szprotkami. Może wygląd nie taki, problemy ze skrobaniem, a może zbyt oścista. Wiadomo płaskie to, to jest, to i mięsa mało,
a i ości może przy tym być, co niemiara. Jednak, czy naprawdę ta rybka nie zasługuje na więcej uwagi?
Uważam, że ten kto raz spróbuje tej ryby, przygotowanej w najprostszy sposób, wiele razy będzie do niej powracał. Warunek jednak, jak w tytule. Trzeba wiedzieć, jak się do niej dobrać?
W sklepach spotkamy zazwyczaj płastugę odgłowioną i pozbawioną ogona. Sprawdzić musimy, czy nie pozostawiono czegoś w jamie brzusznej, dokładnie płuczemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Wkładamy do lodówki, co najmniej na jedną godzinkę.

Uploaded with ImageShack.us
Przed smażeniem rybę obtaczamy w mące i smażymy najpierw od strony grzbietu na mocno rozgrzanym oleju. Z chwilą jak się skórka zarumieni przekładamy rybę na drugą stronę.

Uploaded with ImageShack.us
Podczas smażenia wskazane jest korzystać ze specjalnej siateczki zapobiegającej rozpryskom oleju na kuchnię.

Uploaded with ImageShack.us

Usmażoną rybę osączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu grzbietem do dołu. Talerz ozdabiamy ósemkami lub plastrami cytrynki i koperkiem zielonym lub natką pietruszki.

Uploaded with ImageShack.us
Skórka w tej części ryby po usmażeniu jest niezwykle delikatna i zawsze zaczynam konsumpcję od tej strony. Tym samy ilość manewrów rybą na talerzu ograniczona jest do minimum.

Uploaded with ImageShack.us
Kładziemy następnie tuszkę grzbietem do góry. Delikatnie odsuwamy skórkę pod którą mamy porządną porcję smacznego mięsa. Odrobina soku z cytryny na pewno nie zaszkodzi. Mięso ściągamy płatami posługując się dwoma widelcami. Niezaprzeczalną zaletą płastugi oprócz dobrego smaku, jest brak drobnych ości.

Uploaded with ImageShack.us
Dlatego też posiłek nie sprawia nam żadnych problemów, a nawet z czystym sumieniem można podawać mięsko dla starszych dzieci.

Opinie (13)

wedkarz001

To prawda bardzo dobra rybka a wędzona przepyszna :-) ***** [2013-03-23 19:49]

ekciak

mniam :D [2013-03-23 21:07]

Lin1992

No i teraz muszę wstać i zrobić sobie kolację - wielkie dzięki :) A tak poważnie to bardzo fajny i pouczający wpis. [2013-03-23 21:27]

zaru

nigdy nie jadłem tej rybki. nie wiem dlaczego ? [2013-03-23 22:10]

użytkownik

Ja uwielbiam turbota. [2013-03-23 22:44]

tryfta

Sam się zastanawiam czemu tej rybki nie mogę utrafić gdy jestem na pomorzu.Pamietam jej smak i zapach jaki rozchodził się w części hali targowej w Gdańsku. Była tam smażalnia i flądra,płastuga była popularną rybką tam podawaną a teraz pozostała mi tylko pamięć o smaku jakże dobrej naszej bałtyckiej rybki-to były czasy... [2013-03-24 08:12]

lucjanson

nie jadłem ale na pewno good [2013-03-24 12:50]

pstrag222

Moje ulubione to wędzone z tym ich charakterystycznym posmakiem. mniam ***** pzdr.pstrag222 [2013-03-24 14:09]

krzysiek1533

Bardzo smaczna rybka [2013-03-24 17:04]

Danekt89

ja tez nie jadlem ale na pewno sprobuje :) [2013-03-24 18:51]

pytek

jedna z lepszych ryb bałtyckich zwłaszcza jak kwitnie rzepak wtedy są takie grubiutkie i tłuściutkie pycha [2013-03-26 08:06]

gm123456

bardzo smaczna rybka [2013-05-13 12:48]

andrzej3023

Fajny przepis [2013-05-26 11:25]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Certa w papilotach

[p]Certa w papilotach. Jest to przepis z którego korzystam od lat a znam g…