Zaloguj się do konta

Jak ugotować pęczak na przynętę

Jak ugotować pęczak? Coraz częściej słyszę, że pęczak to strata czasu, że trudno go dobrze ugotować. Moim zdaniem tak nie jest . Pęczak łatwo ugotować , wystarczy wiedzieć jak. A jak już tą wiedzę nabędziemy ,powiem szczerze, można naprawdę poeksperymentować. Chciałbym nakłonić wszystkich do zaczęcia używania pęczaku jako przynęty i chciałbym wam pokazać że to nie jest takie trudne.
Jak ugotować pęczak? Odpowiedź jest banalna! Na własne potrzeby. Można go ugotować jako dodatek do zanęty, jako przynęte i jako zanęte. Wszystko zależy od czasu gotowania. A teraz do rzeczy. Opowiem , w punktach, jak dobrze ugotować pęczuś. A więc:

1. Bierzemy tyle pęczaku ile potrzebujemy na własne potrzeby. Ja wezmę 200g.
2. Nastawiamy wodę w garnku. Wody tyle , żeby pęczak się zmieścił a woda za gareczek nie wylała.
* i tu wam doradzę-do wody dosypcie cukier i cukier wanilinowy, woda nabierze słodki smak
3. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy pęczak. PAMIĘTAJCIE O PRZYKRĘCENIU GAZU , BO WAM WSZYTKO WYKIPI!


I teraz praktycznie oddaje garnek i pęczak w wasze ręce. Dodam jeszcze że musicie próbować pęczaku bo tak jak pisałem, twardość pęczaku zależy od waszych potrzeb. Im częściej będziecie próbować pęczak tym lepiej. Jak poczujecie że pęczak jest miękki tylko z wierzchu , to znaczy że jest w idealnym stanie , żeby użyć go do zanęty. Gdy pęczak będzie miękki ale będzie się trzymał tzw. kupy , to znaczy że pora go odstawić na bok bo jest akurat żeby go nałożyć na hak. ( I co do tego dodam, że żeby być pewnym że pęczak jest dobry na hak, przyda wam się haczyk. Weźcie go i spróbujcie nadziać na haczyk. Jak będzie stawiał lekki opór ale da sie założyć na hak i się nie rozpadnie to super!). A jeśli chodzi o użycie pęczka jako zanęty, to musicie go ugotować jak do jedzenia. Powinien być bardzo miękki, żeby dał się pozgniatać w kulki zanętow.

A gdybyście chcielu bardziej skusić rybki do haczyka, to ta częćś artykułu jest dla was. A chyba każdy o tym marzy.!
Tak ugotowany pęczak może i jest ciut słodki ale to za mało. Żeby pękuś jakoś smakował, trzeba coś zrobić. I tu wkracza moja niecodzienna ale jakżesz skuteczna metoda. Buduń albo kisiel. Ja wezmę budyń. . Ale co z tym budyniem? Zrobić go, posypać czy co. Odpowiedź jest taka: posypać. A dokładniej wsypać. A jak i gdzie to ja zaraz powiem.
Po pierwsze, ugotowany i odcedzony pęczak trzeba wsypać do jakiejś głębokiej miski. Wtedy bierzemy budyń. Smak może być dowolny.Najczęściej używanm wanilinowego smaku. Posypujemy z wierzchu i mieszamy. I tak aż cały budyń wymieszamy z pęczakiem. Jeśli budzyń obsmaruje całe ziarenka na biało ale się nie rozpuści, spryskajmy całośc wodą. Ale nie za dużo żeby nie rozmoczyć całości. I tak otrzymamy pięknie pachnącą zanęte, przynęte czy tez dodatek do zanęty.
Mam nadzieję że ten wpis wytłumaczył wam i pomoże w szybkim, łatwym i przyjemnym ugotowaniu pęczaku na ryby. A jak będziecie głodni...To chyba sie domyślanie.! :) Dla zainteresowanych powiem, że niedługo napiszę troszkę o płatkach owsianych . A jak widać , z niczego można zrobić wszystko. Bardzo Wam dziękuje za przeczytanie tego wpisiku i życzę połamania kija z pęczakiem na końcu! :))

*PS.- co do słów "pęczuś", "pękuś" czy innych zdrobnień jest spowodowanie moim zamiłowaniem do tej przynety.

Opinie (60)

piromans

No Adam brawo! wszystko w jak najlepszym porządku ,opisane krok po kroku oraz ten twój pomysł z budyniem :) [2011-06-22 07:33]

Adam01

A jak ci się tak podoba to dał ***** [2011-06-22 07:41]

Blitz

jak dla mnie 5, fajny wpis, pozdrawiam [2011-06-22 10:57]

CEJN58

Ilu jest wędkarzy tyle jest sposobów i przepisów na dobrą zanętę z pęczaku.Każda rada jest dobra jak prowadzi do dobrych połowów co każdemu życzę ! [2011-06-23 12:14]

ripper

daje 5 i przyznam szczerze ze zawsze go dodaje do zanęty i akurat w moim łowisku jeziorze to się sprawdza tylko sypcie cukier ja też dodaje czosnek i jest to bomba aromatyczna na lechy :) połamania. [2011-06-25 16:14]

Piotr91piła

5! nic dodać nic ująć;)) [2011-06-26 02:37]

użytkownik

Ja kiedyś, bo teraz o nim zapomniałem, sypałem niecałą szklankę pęczaku do termosu litrowego i zalewałem wodą zagotowaną do pełna, otwierałem termos za 1,5 godziny i był on tak ugotowany,że był dobry i na hak i do zanęty.Kiedyś ryby nie były tak wybredne i brały na niego bez żadnych dodatków. Przepis Adam01 bardzo mi się spodobał i znalazłem przyczynę braku moich brań, bo już kilka razy robiłem sobie pęczak, ale rybki nie brały.Ale mnie zawiódł, więc go już nie gotuje.Więc muszę wypróbować nowy sposób, ale gotował będę w/g mojego sposobu, gdyż jestem pewny,że po półtora godzinie w termosie jest on ugotowany prawidłowo.Po ugotowaniu w termosie resztę ściśle wykonam jak napisał Adam01. [2011-06-29 06:42]

Mokry212230

Jak dla mnie , artykuł oceniam na 5. Napisz jeszcze jakie ryby łowisz na pęczak (może jakiś okaz medalowy Ci się trafił). Pozdrawiam! [2011-06-29 09:52]

Mija

Znalazłam niedawno jakieś pokomplikowane przepisy na zanętę, gdzie bazą był m.in. budyń waniliowy i że akurat w domu poza nim i pęczakiem nic nie miałam to ugotowałam pęczak (troszkę inaczej niż radzisz, ale prawidłowo jak na kobietę przystało ;) ), wymieszałam, przykryłam i do lodówki żeby się przegryzło. Wyszło super i smacznie o czym przekonały mnie karpie. Dla mnie największym problem są długie paznokcie i rozmiar pęczaku - trudno go nadziewać na hak ;) ale to też sprawia mi przyjemność. PS. Ostatnio do wody dodaję olejek waniliowy, intensywniejszy niż cukier. [2011-06-29 12:18]

Adam01

W olejkiem łatwo przesadzić bo jest bardzo aromatyczny i strasznie się kleji. [2011-06-29 16:29]

Mija

To dotyczy również budyniu, powiedziałabym, że jego nawet bardziej bo jest sypki i dodaje się go do już ugotowanej kaszy. Olejek wlewam do wody, w której kaszę gotuję więc nadaję jej tylko aromat. [2011-06-30 13:02]

Rybka696

Na pęczak łowie od zawsze największego mojego leszcza 4,40 kg złowiłem właśnie na pęczak,niestety teraz pęczak po przygotowaniu łuszczy się Pęczak przygotowywałem w ten sposób,w termos w zależności ile trzeba pęczaku 1 lub 2 litrowy sypałem pęczak atraktor waniliowy nie za wiele i łyżeczkę kurkumy jeżeli chciałem mieć pęczak w kolorze żółtym zalewałem to wrzącą wodą i zakręcałem termos na dwie godziny,po czym wylewałem zawartość do sitka można go jeszcze zalać zimną wodą ale traci zapach dobrze przygotowany pęczak jest świetną przynętą i na jeziora i rzeki zapomniałem    termosem trzeba co jakiś czas potrząchnąć aby zawartość się nie zbryliła Życzę połamania kija [2011-07-06 08:26]

kazik

Ja dosyć często łowię na tą zanęto – przynętę . Nie gotuję pęczaku . bo szkoda gazu , prądu , czy darmowego palenia w piecu . Odmierzam ustaloną ilość pęczaku (czyli taką aby po ugotowaniu, czy jak zrobi się miękki  to  zapełnił cały termos) i wsypuję do termosu , dodaje zapachy i zalewam wrzątkiem . Zakręcam termos i po 2 godz. mamy gotowy , nadający się na haczyk .

To z budyniem , czy kisielem nie próbowałem i może być dobry pomysł . Oczywiście pięć .

 

[2011-07-07 01:05]

wedkarz27

dobry patent.juz dzis przygotuje pęczuś na jutrzejszą wyprawe na nocne rybki.pozdro. [2011-07-07 19:00]

januszek15

Siemanko

Pytacie o przygotowanie pęczaku.

Oto mój wyprubowany sposób a robię go już od wielu lat.

Sypiemy do termosa tyle pęczaku ile będzie nam potrzeba do łowienia.Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-6 godzin i pęczak gotowy.

Warto spróbować życzę połamania kija :-)

[2011-07-21 06:10]

Profesor

Dzięki za artykuł (5). Próbowałem już kilka razy gotować tą super przynętę ale raz mi się udało raz nie. Niby nic ale proste to nie jest?! [2011-07-21 08:18]

wasiela7

Fajny opis, ja kiedyś głównie stosowałem roślinne przynęty głównie kukurydza, konopie i ciasto z kaszki many, a jakie efekty huhu. Później gdy ryb zaczęło "brakować" w wodzie to szukałem innych rozwiązań, obecnie stosowanych czyli białe czerwone pinka a gdzieś tam po drodze był pęczak. Z tym że jak przy gotowaniu dawałem tylko cukier a na łowisko zabierałem w małej fiolce olejek migdałowy i wanilnie, takie do pieczenia ciast, super na leszczyka czy płotki :)Połamania. [2011-08-04 10:04]

janglazik1947

Gdybyś jeszcze dodał choć przybliżony czas to byłoby na prawdę super. [2011-08-05 17:23]

jerry53

Pęczak jest doskonałą przynętą. Ja robię go na dwa sposoby:

1. wsypuję odpowiednią ilość do garnka z zimną wodą - przedtem wypłukany dokładnie (praktyka wskaże Wam ile) i doprowadzam do gotowania kilka (2-3) minuty. Wyłączam gaz na chwilkę i po raz drugi doprowadzam do wrzenia (robię to dzień przed wędkowaniem około 21-22). Przykrywam garnek przykrywką, zdejmuję z gazu i...teraz należy postawić garnek na wcześniej przygotowany koc. Następnie owinąć całość kocem, obłożyć poduszkami. Rano garnek jest jeszcze gorący. Należy pęczak wysypać na durszlak i zahartować zimną wodą. Pęczak jest wtedy idealny.

2. Jak mi się nie chce stosować 1 sposobu, to tak jak jeden z kolegów napisał zalewam pęczak wrzątkiem w termosie (też wypłukany), z tym że wyjmuję go dopiero rankiem następnego dnia i hartuję zimną wodą.

Najlepiej na pęczak brały mi piękne płocie w zimie, kiedy woda jeszcze nie zamarzła lub przed laty kiedy zimy były łagodne.

[2011-08-07 14:05]

zuber1

w sobotę wypróbuję, wygląda na bardzo ciekawy przepis. PIOOONAA ;) [2011-10-12 22:51]

szpenio666

Świetny artykuł na pewno spróbuje [2011-10-19 23:03]

Sebek2011

Pęczak najlepiej parzyć w termosie,to samo możemy robić z pszenicą.Wsypujemy odpowiednią ilość ziarna następnie zalewamy odpowiednią ilością wody pozostawiamy na noc.Rano przynęta gotowa.Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody ziarno musi wchłonąć ją wszystką Mniej więcej pół na pół. Dokładniej metodą eliminacji błędów. [2012-01-06 21:48]

Sebek2011

Zapomniałem zaznaczyć woda musi być gorąca. [2012-01-06 21:52]

Karol90

ciekawy sposób, muszę go wypróbować ***** [2012-01-09 19:45]

rafi131996

ja używam pęczaku na płocie.podobnie go przygotowuje  [2012-01-12 16:45]

Bartosz93

*****.no teraz już wiem,jak to z tym pęczakiem ,dobry artykuł .połamania [2012-01-14 23:42]

dorada

Witam...

Pęczak w termosie to super sprawa, znam ją od 40-tu lat, na wypad stosuję; jedna łyżka z "czubkiem" pęczaku do termosiku i zalewam wrzątkiem, na dwie wysokości wsypanego pęczaku / za dużo wody to smak zostanie we wrzątku na zawsze !/ lub dodaję smaku zapachu.

Stosuję tak coś " im więcej tem gorzej wszystkiego "

Pozdrawiam, Dorada.

[2012-01-19 10:20]

gomez7

Świetny artykuł ***** [2012-02-25 20:48]

andrzej3023

a nadaje sie tylko na płocie czy tez na inne ryby. a za artykul ***** [2012-03-04 22:37]

Randario

Ode mnie ***** [2012-03-08 10:31]

earnest

Właśnie gotuje wszystko jutro się wyjaśni [2012-03-29 21:28]

Arsenal

Naprawde super[*****]pozdo [2012-04-10 19:02]

maciejka d

Artykuł ciekawy masz 5:)) [2012-04-13 06:21]

RYBKA32

Witam wszystkich! Ja zamiast cukru dodaję słodzika do gotującej się kaszy- jest wtedy też słodka, ale nie klei się.Zapach uzyskuję poprzez dodanie esencji waniliowej do ciast- 2do 3 fiolek na 3kg ugotowanej kaszy poprzednio zabarwionej na żółto barwnikiem do ciast .Kaszę na łowienie dzielę na porcję, które przechowuję nawet przez 7-9dni w lodówce w hermetycznie zamkniętych pojemnikach. Zawsze mogę liczyć na jakąś płoć, wzdręgę ,leszcza czasem lina lub karpia. Ostatnio nawet kilka razy złowiłem na nią dorodne okonie i szczupaka!!! Aż trudno było mi uwierzyć , że ryby drapieżne były tym zainteresowane, ale na moim jeziorze powtórzyło się to kilka razy w ciągu całego ubiegłorocznego sezonu! Tak więc polecam wszystkim zainteresowanym... [2012-04-13 23:10]

spinner1991

Na pęczak złowiłem najładniejsze karasie;)Daję 5. [2012-04-15 22:04]

spinner1991

Na pęczak złowiłem najładniejsze karasie;)Daję 5. [2012-04-15 22:05]

skalpel

osobiście dodaję do zanęty [2012-04-19 14:51]

opcja78

ja gotuję pęczak tak jak jest napisane na opakowaniu na 1 szklankę pęczaku 2 szklanki wody. gotuję na małym ogniu ( oczywiście garnek z pokrywką:) ) jak woda odparuje to pęczak zawsze jest ok. :) pod koniec gotowania dodaję zapach waniliowy . ale to z budyniem muszę wypróbować. pozdawiam [2012-06-18 14:36]

opcja78

ja gotuję pęczak tak jak jest napisane na opakowaniu na 1 szklankę pęczaku 2 szklanki wody. gotuję na małym ogniu ( oczywiście garnek z pokrywką:) ) jak woda odparuje to pęczak zawsze jest ok. :) pod koniec gotowania dodaję zapach waniliowy . ale to z budyniem muszę wypróbować. pozdawiam [2012-06-18 14:37]

szutomasz

pęczaku używam na karasie i japońce [2012-07-04 17:52]

użytkownik

Nareszcie coś rozsądnego.Stare wypróbowane przynęty, pęczak, groch , pszenica. Bo zauważyłem że od czasu tkzw. normalności nasze ryby jakoś się ,,rozwydrzyły" biorą tylko na orzeszki arachidowe, kokosy i kakao. Dla mnie 5. Ps.I nie dajmy się zwariować redaktorką piszącym pod producenta na przypon fi zero, zero nic. [2012-07-14 16:57]

jambus1979

no powiem ze pomysł z budyniem rewelacja :):) [2012-08-05 16:27]

jambus1979

no powiem ze pomysl z budyniem rewelacja :):) [2012-08-05 16:28]

nata

Dodawałem pęczaku do zanęty lorpio karp - efekty murowane. [2012-09-07 22:38]

sudercom

Przepis wydaje się być idealnym, kupiłem dziś pęczak i sprawdzę najpierw na małej ilości jak to działa w termosie - ktoś wie ile można taki gotowy już pęczak trzymać np. w lodówce? [2012-09-17 13:00]

sudercom

Przepis wydaje się być idealnym, kupiłem dziś pęczak i sprawdzę najpierw na małej ilości jak to działa w termosie - ktoś wie ile można taki gotowy już pęczak trzymać np. w lodówce? [2012-09-17 13:00]

jarko68

czasem też stosuję pęczak ale budyń coś nowego napewno wyprubuję [2012-11-15 20:34]

użytkownik

Dobry wpis zostawiam ***** [2012-12-14 09:40]

piccione

Polecam dodać łyżkę oleju, wtedy pęczak się nie skleja. Ja wlewam dwa razy tyle wody co objętość peczaku, gotuję i zostawiam w tej wodzie do wystygnięcia, ziarenka wtedy są dość duże, sprawdzają się na leszcze ***** [2012-12-27 21:40]

roman55

Pęczak jest doskonałą przynętą na niektóre wody, ale często zapominamy o nim, a szczególnie młodzi. Piąteczka za budyń Z wędkarskim pozdrowieniem [2012-12-29 14:52]

adamoss76

ciekawe ciekawe sposób warty żeby go sprawdzic na łowisku. Dzięki***** [2013-03-01 00:20]

waldi05

Tak jak pisał Jerry53 ja płuczę pęczak co sprawia,żę mniej się klei i łatwiej zakładać go na haczyk bo się nie wyślizguje z palców. Za wpis "5". [2013-03-30 08:44]

w-marcin-59

Brawo za opis dotyczący przygotowania pęczaku. Ja mogę napisać, że do niedawna miałem stary 2 litrowy termos i szklankę pęczaku wsypywałem do niego, zalewałem wrzątkiem i po 1,5 godzinie miałem problem z opróżnieniem termosu, bo był pełen napęczniałego pęczaku. Po wydostaniu go na sito opłukałem go zimną wodą, żeby się nie kleił. No i była to super przynęta na haczyk. Zresztą tak samo robiłem z pszenicą, jednak w termosie musiała pszenica przebywać 2 godziny. Teraz przy tych nowych termosach mam problem z czasem trzymania czy pęczaku, czy pszenicy. Jakieś felerne teraz robią termosy. [2013-04-12 21:51]

w-marcin-59

Super opis. [2013-04-22 15:22]

Boolek

ciekawa sprawa z tym budyniem jak tylko cukier dodawałem do gotowania, z budyniem jeszcze nie próbowałem. [2013-05-25 11:21]

użytkownik

Łapie na pęczak od zawsze . Świetnie napisane. Ja daję trochę czosnku i wanilii . W czasie dłuższych wypadów w plenerze stosuję metodę z termosem.Właśnie jadę na mazury i kupiłem dokładnie taki jak na zdjęciu. Dobry tekst zwłaszcza dla początkujących. U mnie masz 5 [2013-08-21 22:52]

owczarki

ja tez stosuje parzenie w termosie tyle że mieszam z pszenicą efekty są zapraszam na www.ryba.ugu.pl [2013-10-16 21:30]

BEMBEN

świetny artykuł na 5+ [2013-10-19 15:25]

naruto1919

Ciekawe oczywiście daję ***** gwiazdek, ja osobiście dodaję przeróżnych dopalaczy często do wody daję gotowy zapach do zanęt wtedy ziarna przejdą konkretnym zapachem całej zanęty (wanilia, truskawka, miód itp), stosowałem też zamiast cukru wodę zmieszaną z melasą byle nie za dużo :) [2013-11-04 09:05]

magdalena100

za przepisy daje 5 zawsze kupowalam gotowy teraz wyprubuje sposob gotowania zobaczymy czy na wisne beda braly [2014-04-05 15:57]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia