Kulki proteinowe z wędzonej szproty. Nowa receptura. - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Artykuł jest uzupełnieniem filmu (link na końcu) i odwrotnie. W materiale filmowym pokazuję od A do Z jak z czego przygotować takie kulki, ale staram się to zrobić dynamicznie - jak najmniej gadać i skupiać raczej na nowych produktach. W artykule mogę się bardziej rozwinąć i nad niektórymi aspektami pochylić bardziej szczegółowo. Zachęcam więc zarówno do przeczytania tego co napisałem, jak i obejrzenia filmu.
Całość da Wam dopiero pełen obraz produkcji szprotowych kulek.
Kulki szprota&czosnek są nową, lepszą wersją kulek szprota&kokos, które zrobiłem dla Was kilka lat temu. Jest to kontynuacja tamtego projektu, więc będę się często do starego artykułu/filmu odnosił. Link do starej wersji kulek znajdziecie TUTAJ.
Tamte kulki ewoluowały, a ich skład uległ zmianie. Nadal jednak podstawowe założenie przy ich produkcji jest takie, że mają być tanie, proste w wykonaniu i z produktów ogólnodostępnych. Mimo prostego składu mają i robią robotę nad wodą - i o to chodzi.
Część płynna:
W stosunku do starego przepisu najmniej się tutaj zmieniło. Dodałem glutaminian sodu i opcjonalnie konserwant. Ze składu wywaliłem wiórki kokosowe, które zastąpiłem mielonym czosnkiem (w bazie). Nie jest to oczywiście konieczność. Jeżeli ktoś chciałby zrobić kulki rybne, przełamane słodyczą może wiórki zostawić i dodać np. cukier lub glukozę.
Skład części płynnej:
Autor tekstu: Marcin