Jelec (Leuciscus leuciscus)

/ 2 komentarzy / 3 zdjęć


Jelec (Leuciscus leuciscus) - ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae)
Występowanie

strumienie, rzeki i jeziora Europy z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, Apenińskiego, Bałkańskiego, Szkocji i północnej Skandynawii. Jelca można też spotkać, chociaż nielicznie, w Bałtyku (w zatokach o małym zasoleniu). Ż
Żyje stadnie.
Opis
Osiąga do 35 cm długości i 250 g wagi. Ciało wysmukłe, silnie bocznie spłaszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór gębowy najczęściej zwrócony ku dołowi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym połyskiem, boki i spód ciała białożółtawe o słabym połysku. Płetwy na ogół blade, żółtawe lub lekko pomarańczowe, tylko płetwa grzbietowa i ogonowa są zwykle intensywniej zabarwione.
Odżywianie
Pożywienie jelca stanowią owady, robaki i skorupiaki wodne, również i owady latające opadające na powierzchnię wody.
Rozród
Jelec trze się w marcu i kwietniu w szybko płynących ciekach wśród roślinności W czasie tarła samiec (mleczak) ma skórę i płetwy pokryte drobnymi brodawkami.
Znaczenie gospodarcze
Mięso jelca jest niezbyt smaczne i bardzo ościste. Wędkarze używają go jako przynęty („żywca”) przy łowieniu na wędkę większych ryb drapieżnych.

 


2.1
Oceń
(13 głosów)

 

Jelec (Leuciscus leuciscus) - opinie i komentarze

SzalonaSzalona
0
Drogi Jakubie, rybka na ostatnim zdjęciu to nie jelec lecz kleń ( przynajmiej moim zdaniem). Miło powitać nowego adepta sztuki wędkarskiej w naszych portalowych progach. Pozdrawiam i połamania w nowym sezonie (2008-12-30 22:48)
t12tomt12tom
0
Jakub, Monika ma rację. Zdjęcie przedstawia klenia. Pozdrawiam, Tomek. (2009-01-02 22:11)

skomentuj ten artykuł