Zaloguj się do konta

Jelec (Leuciscus leuciscus)

Jelec (Leuciscus leuciscus) - ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae)
Występowanie

strumienie, rzeki i jeziora Europy z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, Apenińskiego, Bałkańskiego, Szkocji i północnej Skandynawii. Jelca można też spotkać, chociaż nielicznie, w Bałtyku (w zatokach o małym zasoleniu). Ż
Żyje stadnie.
Opis
Osiąga do 35 cm długości i 250 g wagi. Ciało wysmukłe, silnie bocznie spłaszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór gębowy najczęściej zwrócony ku dołowi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym połyskiem, boki i spód ciała białożółtawe o słabym połysku. Płetwy na ogół blade, żółtawe lub lekko pomarańczowe, tylko płetwa grzbietowa i ogonowa są zwykle intensywniej zabarwione.
Odżywianie
Pożywienie jelca stanowią owady, robaki i skorupiaki wodne, również i owady latające opadające na powierzchnię wody.
Rozród
Jelec trze się w marcu i kwietniu w szybko płynących ciekach wśród roślinności W czasie tarła samiec (mleczak) ma skórę i płetwy pokryte drobnymi brodawkami.
Znaczenie gospodarcze
Mięso jelca jest niezbyt smaczne i bardzo ościste. Wędkarze używają go jako przynęty („żywca”) przy łowieniu na wędkę większych ryb drapieżnych.

Opinie (2)

Szalona

Drogi Jakubie, rybka na ostatnim zdjęciu to nie jelec lecz kleń ( przynajmiej moim zdaniem). Miło powitać nowego adepta sztuki wędkarskiej w naszych portalowych progach. Pozdrawiam i połamania w nowym sezonie [2008-12-30 22:48]

t12tom

Jakub, Monika ma rację. Zdjęcie przedstawia klenia. Pozdrawiam, Tomek. [2009-01-02 22:11]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Miętus - ryba zimy

Sięgając pamięcią do lat 70. i 80. w rzekach Biała Łada, Czarna Ła…