Jeszcze smaczniejszy....

/ 3 komentarzy

Witam wszystkich smakoszy,mam przepis od znajomego który powinien zadowolić podniebienie nie jednego smakosza.

Wiadomo żeby wszystkie przepisy na tym portalu smakowały jak należy to powinno się ryby złowić(ryba po polsku) samemu no ale kupna też się nadaje

-około 1 kg fileta z sandacza
-2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-360-380 ml bulionu (jak kto lubi)najlepiej warzywny
-80 dag ziemniaków
-2-3 łyżki masła
-2-3 łyżki mąki
-250 ml mleka
-50 dag marchewki
-2 łyżki musztardy
-1-2 ząbki czosnku (jak kto woli )
-3 łyżki oleju
-1/2 pęczka natki
-1 szczypta cukru,sól pieprz

Filety myjemy, i kroimy tak około 8-miu części,posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy kroimy na połowę i gotujemy około 15-stu minut.

Sos szykujemy:w rondelku roztapiamy masło.Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (nie rumienić) bo wtedy wyjdzie za ciemny sos.Mieszamy i powoli dolewamy mleko a następnie 250 ml bulionu,nie przerywamy mieszania i doprowadzamy do wrzenia,dodajemy musztardę.Gotowy sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i szczyptą cukru.

Obieramy marchewkę kroimy ją w skośne plasterki,siekamy czosnek.Rozgrzewamy łyżkę oleju i na nim podsmażamy marchew i czosnek (nie spalić czosnku bo potrawa zrobi się gorzka).Zalać pozostałym bulionem i gotować około 5-ciu minut,na koniec przyprawić solą i pieprzem i szczyptą soli.

Na pozostałym oleju smażymy filety(sandacza) z każdej strony około 5-ciu minut. natkę musimy posiekać i wymieszać z marchewką.Ziemniaki odcedzone i odparowane.
Gotowego sandacza podajemy z ziemniakami i marchewką polane sosem musztardowym.Na końcu możemy udekorować potrawę listkami natki i jak kto woli cząstkami cytryny.
Potrawa nadaje się świetnie na wystawną kolację sam na sam z żoną i nie tylko....
Wygląda i smakuje wyśmienicie a i cena składników nie jest wygórowana.
Życzę wszystkim smacznego...

 


4.4
Oceń
(25 głosów)

 

Jeszcze smaczniejszy.... - opinie i komentarze

kostekmarkostekmar
0
Problem tylko ze złowieniem odpowiedniej wielkości sandacza, ale jak z przepisu wynika musi być bardzo pyszne. Dla mnie ryba w każdej postaci to smakowity kąsek. Pozdrawiam (2009-08-25 09:35)
Cichy5Cichy5
0
Kolego to juz twój drugi przepis na bardzo smaczną rybke, godny dalszego polecenia. Dlatego proponuje abys przekazywał te swoje wspaniałe przepisy do Magazynu Wedkarskiego Taaaka Ryba, tylko jeden warunek powinien byc spelniony przez TV aby w/w program nadawany był prawie na biezaco, oraz w przyzwoitych godzinach. Wtedy moze szersza brac wedkarska i nie tylko zainteresowana byłaby twoimi prtzepisami kulinarnymi. Mam pytanie czy tylko dysponujesz przepisami na dania rybne a moze tez inne ? Jezeli tak to chwal sie bedziemy degustowac . Pozdrawiam. SMACZNEGO (2009-09-02 17:48)
IrkoniIrkoni
0
Kolego Cichy5 przepisów tu u mnie jest pod dostatkiem,prowadziłem restaurację więc jestem w nie zaopatrzony i już trochę ich zrobiłem osobiście.Pisać o nich tutaj to chyba nie wypada bo większość nie ma  nic wspólnego z rybami no i  oczywiście są takie które zostają słodką tajemnicą.....Pozdrawiam
(2010-01-22 12:09)

skomentuj ten artykuł