Kaczka pieczona nadziewana bakaliami


Składniki:
młoda dorodna kaczka
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki suszonych rodzynek
1/2 szklanki tartej bułki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
łyżka masła
łyżka majeranku
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
szczypta cukru
sól
3 łyżki wina
3 łyżki wody do podlania kaczki
Przygotowanie:
Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do napęcznienia. Masło siekamy z majerankiem i solą. Umytą, odsączona z wody, lekko obsuszoną kaczkę nacieramy wewnątrz masłem z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.
Odsączone rodzynki pozostawiamy na sicie, wyjęte z wina morele kroimy w paseczki. Żółtka rozcieramy ze szczyptą soli, dodajemy bułkę tartą, wino, w którym moczyły się bakalie, masę ucieramy, dodajemy przygotowane bakalie, pianę ubitą z białek, składniki lekka łączymy, nadziewamy kaczkę. Po spięciu szpadkami układamy w brytfannie, wstawiamy do nagrzanego do 180*C. piekarnika, w czasie pieczenia co jakiś czas polewamy wodą z winem i wytworzonym sosem. Kaczka jest miękka, gdy widelec łatwo wchodzi w mięso. Całość dzielimy na 6 części, ukladamy porcje na wygrzanym półmisku, polewamy niewielką ilością wytworzonego sosu, pozostały sos wlewamy do sosjerki. Podajemy z ziemniakami. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kaczka pieczona nadziewana bakaliami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł