Kaczka z cytrusami


Składniki
1 kaczka
2 pomarańcze
2 cytryny
1/2 szklanki rosołu
20 goździków
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu z białego wina
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kaczkę umyj, potem ją osusz. Z miodu, sosu sojowego, octu i oleju zrób marynatę. Natrzyj nią kaczkę i wstaw do lodówki na co najmniej 2h. Cytrusy sparz. Przekrój na ćwiartki i ponabijaj goździkami. Pod kaczką umieść naczynie, do którego będzie spływał tłuszcz z pieczenia. Tego mięsa nie przyrządza się w brytfannie, bo części zanurzone w tłuszczu będą łykowate. Rozgrzej piekarnik do 200*C. Piecz kaczkę 20 minut. Potem zmniejsz temperature do 180*C i podlej mięso rosołem. Piecz 1 godzinę i 15 minut, od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się w naczyniu pod rusztem. Smacznego!

 


1.2
Oceń
(5 głosów)

 

Kaczka z cytrusami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł