Kaczka z jabłkami
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-17
Produkty:
-młoda kaczka
-2 łyżki masła, łyżka oleju
-4 jabłka
-1,5 łyżki majeranku
-pół szklanki czerwonego wina
-2 łyżeczki cukru
-pół łyżeczki pieprzu sól
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce. Mięso obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego, piekarnika, podlać łyżką oleju i winem. Piec kaczkę w temperaturze 200 stopni, aż mięso będzie miękkie. Umyć jabłka. pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, posypać resztą majeranku i cukrem. Jabłka włożyć do brytfanki, w której piecze się kaczka, na 15 minut przed końcem pieczenia.
-młoda kaczka
-2 łyżki masła, łyżka oleju
-4 jabłka
-1,5 łyżki majeranku
-pół szklanki czerwonego wina
-2 łyżeczki cukru
-pół łyżeczki pieprzu sól
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce. Mięso obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego, piekarnika, podlać łyżką oleju i winem. Piec kaczkę w temperaturze 200 stopni, aż mięso będzie miękkie. Umyć jabłka. pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, posypać resztą majeranku i cukrem. Jabłka włożyć do brytfanki, w której piecze się kaczka, na 15 minut przed końcem pieczenia.