Kapuśniaczki
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-16
Produkty:
-8 dag drożdży
-łyżeczka cukru
-żółtko
-jajko
-kostka margaryny
-5 łyżek kwaśnej śmietany
-5 łyżek mleka
-50 dag mąki
Na nadzienie:
-1 kg kiszonej kapusty
-1 kg białej kapusty
-20 dag suszonych grzybów
-jajko
-3 cebule
-gałka muszkatołowa
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia grzyby pokruszyć i zalać wodą. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wlać śmietanę, mleko, dodać żółtko i razem rozmącić ze szczyptą soli. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę, razem posiekać. Dodać mieszankę śmietanową, drożdże i wyrabiać ciasto, aż będzie aksamitne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Białą kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut. Dodać kiszoną kapustę, sól do smaku i dalej gotować godzinę. Grzyby obgotować, wrzucić do kapusty. Cebule posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do kapusty. Wymieszać, dobrze odcedzić i zmielić w maszynce. Posolić popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową, jajko i tyle bułki tartej żeby farsz był zwarty. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni
-8 dag drożdży
-łyżeczka cukru
-żółtko
-jajko
-kostka margaryny
-5 łyżek kwaśnej śmietany
-5 łyżek mleka
-50 dag mąki
Na nadzienie:
-1 kg kiszonej kapusty
-1 kg białej kapusty
-20 dag suszonych grzybów
-jajko
-3 cebule
-gałka muszkatołowa
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia grzyby pokruszyć i zalać wodą. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wlać śmietanę, mleko, dodać żółtko i razem rozmącić ze szczyptą soli. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę, razem posiekać. Dodać mieszankę śmietanową, drożdże i wyrabiać ciasto, aż będzie aksamitne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Białą kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut. Dodać kiszoną kapustę, sól do smaku i dalej gotować godzinę. Grzyby obgotować, wrzucić do kapusty. Cebule posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać do kapusty. Wymieszać, dobrze odcedzić i zmielić w maszynce. Posolić popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową, jajko i tyle bułki tartej żeby farsz był zwarty. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni