Kapuśniak polski

/ 7 zdjęć


Kapuśniak polski
Składniki:
 1kg mocno kwaśnej kiszonej kapusty;
 1 pęczek włoszczyzny;
 70dag biodrówki;
 20 wędzonki;
 5dag słoniny;
 ½ cebuli;
 4 liście laurowe;
 1-2 łyżki mąki
 5-7 ziaren ziela angielskiego
 sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, włożyć z mięsem i połową wędzonki do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować. W połowie gotowania dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować do miękkości. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Na bazie słoniny i cebuli sporządzić złotą zasmażkę, zaprawić kapuśniak. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze skwarkami z pozostałej części wędzonego boczku.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Kapuśniak polski - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł