Kapuśniak polski
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-19
Kapuśniak polski
Składniki:
1kg mocno kwaśnej kiszonej kapusty;
1 pęczek włoszczyzny;
70dag biodrówki;
20 wędzonki;
5dag słoniny;
½ cebuli;
4 liście laurowe;
1-2 łyżki mąki
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, włożyć z mięsem i połową wędzonki do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować. W połowie gotowania dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować do miękkości. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Na bazie słoniny i cebuli sporządzić złotą zasmażkę, zaprawić kapuśniak. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze skwarkami z pozostałej części wędzonego boczku.
Składniki:
1kg mocno kwaśnej kiszonej kapusty;
1 pęczek włoszczyzny;
70dag biodrówki;
20 wędzonki;
5dag słoniny;
½ cebuli;
4 liście laurowe;
1-2 łyżki mąki
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, włożyć z mięsem i połową wędzonki do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować. W połowie gotowania dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować do miękkości. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Na bazie słoniny i cebuli sporządzić złotą zasmażkę, zaprawić kapuśniak. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze skwarkami z pozostałej części wędzonego boczku.