kapusta gotowana z cieciorką


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
- 30 dah cieciorki (grochu włoskiego)
-8 suszonych grzybów(namoczonych)
-1 duża cebula,
- 2łyżki oleju
- po kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
-3 ziarenka ziela angielskiego
-2 listki laurowe
-majeranek, pieprz i sól
przygotowanie:
-Cieciorkę zalej przegotowaną wodą , dodaj tymianek i oregano. odstaw na kilka godzin. osobno ugotuj grzyby i cieciorkę (ok. 20min). odcedź. Grzyby potnij w paseczki. Cebule obierz, posiekaj. w garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Kapustę odciśnij , pokrój i wrzuc do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy. podlej wodą i duś około godziny.
- dodaj cieciorkę(bez ziół) i grzyby . Dopraw solą i piprzem.
-Kapustę doprowadź do wrzenia. zmniejsz płomień i gotuj 10 min.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

kapusta gotowana z cieciorką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł