Kapusta kwaszona z grzybami zasmażana


Kapusta kwaszona z grzybami zasmażana

Składniki(6 porcji):
50 dag kapusty kwaszonej;
2 dag suszonych grzybów (podgrzybki, pieczarki, borowiki);
2 łyżki masła;
łyżka masła;
2 łyżki mąki;
łyżka oliwy;
cebula;
liść laurowy;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, wlać szklankę gorącej wody, zagotować.
2).Grzyby umyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, nakryć, zostawić na 15 minut do spęcznienia, następnie wyjąć i drobno pokroić, dodać do kapusty wraz z wodą, w której się moczyły.
3).Gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż kapusta i grzyby będą miękkie.
4).Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni smażyć na łyżce oliwy cebulę, aż się zrumieni. Dodać pozostały tłuszcz i na gorący wsypać mąkę, smażyć, stale mieszając około 3 minuty, ostudzić.
5).Przełożyć zasmażkę do kapusty i mieszając zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(8 głosów)

 

Kapusta kwaszona z grzybami zasmażana - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł