Zaloguj się do konta

Kapusta wigilijna z grzybami

-1 kg kwaszonej kapusty
-0,5 kg kapusty białej
-5 dag suszonych grzybów może być więcej (według uznania)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 cebule
-1 kostka bulionu grzybowego
-1 łyżka powideł śliwkowych
-1 łyżka chrzanu
-20 dag suszonych śliwek
-garść rodzynków
-0.5 łyżeczki mielonego kminku
-0.5 łyżki mielonego majeranku
-0.5 łyżki mielonego ziela angielskiego
-sól
-pieprz
Kapustę białą pokroić, posolić, ugnieść, dodać pokrojoną kapustę kiszoną, zalać 0.5 litra gorącej wody, dodać kostkę bulionu warzywnego i wywar z namoczonych, ugotowanych do miękkości suszonych grzybów, a następnie gotować na małym ogniu. Kolejno dodawać pokrojone w paski grzyby, uduszoną na złoty kolor drobno pokrojoną i przyprawioną solą i pieprzem cebulę. Doprawić ziołami, dodać łyżkę chrzanu, łyżkę powideł śliwkowych oraz namoczone suszone śliwki i rodzynki. Taką kapustę trzeba przygotować przynajmniej na dzień przed podaniem, aby wszystkie składniki razem się wymieszały.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej