Kapusta wigilijna (moje świąteczne przepisy kulinarne).


Składniki:

• dobra kapusta kiszona
• cebula
• marchewka
• śliwki suszone
• grzyby suszone
• olej
• listek laurowy
• nasiona kopru (nieobowiązkowe, ale naprawdę warto)
• sól, cukier, pieprz kolorowy

Podstawa to DOBRA kapusta. Do kapusty ścieramy na tarce marchewkę, wsypujemy nasiona kopru, mieszamy i odstawiamy, na co najmniej trzy godziny, (ale lepiej do następnego dnia).
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z listkami laurowymi i szklimy na nim pokrojoną cebulę. Jak jest zeszklona, dorzucamy kapustę i przesmażamy kilka minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu? Po tym czasie wlewamy na patelnię wodę z suszonych grzybów. Dorzucamy grzyby (jak ktoś chce, może je wcześniej pokroić; ja wolę całe) i śliwki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, solimy i dusimy powoli. Do smaku warto również wsypać trochę cukru. Pod koniec dodajemy trochę świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej kolorowego).
Zamrożony bigos wyjmujemy z zamrażarki dzień przed podaniem i wstawiamy do lodówki, aby się rozmroził. Podgrzewamy na małym ogniu, a od momentu zabulgotania dusimy jeszcze, co najmniej kwadrans.

 


4
Oceń
(4 głosów)

 

Kapusta wigilijna (moje świąteczne przepisy kulinarne). - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł