KAPUSTA Z GROCHEM - tradycyjny przepis


SKŁADNIKI;

- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag grochu (łuskanego)
- garść grzybów suszonych
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz, sól
- olej

PRZYGOTOWANIE;


Tą potrawę tak jak kutie zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej !
Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie (lecz nie w całej - w niewielkiej ilości), ok. 30 minut, posolić (mało!) pod koniec gotowania. Ziarenka grochu mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Wodę odlać.Grzyby namoczyć przez kilka godzin.Cebulę zrumienić na oleju. Kapustę wypłukać (nawet kilka razy - nie może być za kwaśna), dobrze odcisnąć, pokroić. Dodać do cebuli, dolać wody, dodać przyprawy, grzyby i gotować przez około godzinę.Kapusta z grochem może być podawana na różne sposoby. Podawać groch można już wymieszany z kapustą lub obok siebie (groch przybrać wtedy przesmażoną cebulką). Groch można (ja nie jestem tego zwolennikiem) także przed podaniem utłuc. :)

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

KAPUSTA Z GROCHEM - tradycyjny przepis - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł