Kapusta z grzybami
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-19
Kapusta z grzybami
Składniki:
1/2kg kapusty kiszonej;
dwie garście grzybów;
½ cebuli;
1 łyżka mąki;
1 łyżka smalcu;3 liście laurowe;
5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać liść laurowe i ziele angielskie, ugotować.
Grzyby zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Gdy będą miękkie, ugotować, następnie wyjąć na deskę i drobno posiekać. Wywar grzybowy dodać do kapusty. Ugotowaną kapustę wycisnąć (odcedzić). Zrobić złotą zasmażkę cebulową połączyć z kapustą i grzybami, dokładnie wymieszać. Podawać jako jedno z dań wigilijnych lub dodatek do dania mięsnego
Składniki:
1/2kg kapusty kiszonej;
dwie garście grzybów;
½ cebuli;
1 łyżka mąki;
1 łyżka smalcu;3 liście laurowe;
5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać liść laurowe i ziele angielskie, ugotować.
Grzyby zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Gdy będą miękkie, ugotować, następnie wyjąć na deskę i drobno posiekać. Wywar grzybowy dodać do kapusty. Ugotowaną kapustę wycisnąć (odcedzić). Zrobić złotą zasmażkę cebulową połączyć z kapustą i grzybami, dokładnie wymieszać. Podawać jako jedno z dań wigilijnych lub dodatek do dania mięsnego