Zaloguj się do konta

Kapusta z grochem

Składniki
dla 4-6 osób
-1 kg kapusty kiszonej
-1 szklanka suszonych grzybów
-2 cebule
-1 szklanka grochu mielonego
-olej
-30 dag boczku ( w wersji nie wegetariańskiej)
-ziele angielskie
-liść laurowy, kminek
-sól, pieprz
-2 łyżki śmietany ( dla tych co nie próbowali - polecam),


1. Grzyby pokruszyć , groch i grzyby ( każde osobno) rozmoczyć przez kilka godzin. Każde ugotować w osolonej wodzie - groch ok.30 min. grzyby -ok.45 min. Odcedzić, wywar z grzybów zachować.

2. W dużym garze przysmażyć boczek pokrojony w kostkę (jeśli był przewidziany do tej potrawy). Do boczku ( lub po prostu na olej - jeśli boczku nie było) wrzucić cebulę ( kostka) i grzyby - mocno podsmażyc.

3. Dodać kapustę kiszoną , doprawić - dusić na małym ogniu ok. 30 min, potem dodać śmietanę i dusić kolejne 30 min ewentualne braki płynu uzupełniamy wywarem z grzybów oraz wodą.

4. Dodać ugotowany groch, odpawować na dużym ogniu tak, żeby nie pozostał wolny płyn .

5. Smacznego - taka kapusta najlepiej smakuje z czymś 'lekkim' typu golonka, schabowy lub mielone. Mniam

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…