Karaś w zalewie octowej.


Jak wiadomo karaś jest bardzo plenną rybą(zwłaszcza nasz nierodzimy japoniec) w kilka lat potrafi opanować cały zbiornik co w ostateczności kończy się karłowaceniem ryb.Niektóre okręgi wprowadziły nawet zakaz wypuszczania go z powrotem do wód okręgu. Co zatem zrobić.Dobrym sposobem jest zrobić karasia w zalewie octowej zwłaszcza te mniejsze sztuki. W związku z tym chciałbym się zwami podzielić mym sprawdzonym przepisem. Składniki: 1kg karasi mąka olej do smażenia przyprawy według uznania Zalewa: 1 szklanka octu 10 proc., 4 szklanki wody 2 średnie cebule, 6 liści laurowych sól 10 ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 3 łyżki cukru 3-4 łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ryby oczyścić, umyć i osuszyć. Przyprawić obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na oleju. Wystudzić. Następnie włożyć je do głębokiej miski. Zalewa octowa: Ocet połączyć z wodą w podanej proporcji, dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, ziele angielskie ,pieprz, liście laurowe i gorczycę, pół łyżeczki soli i cukier. Wszystko razem zagotować. Niezbyt gorącą zalewą zalewamy ryby i odstawiamy na 1 dzień. Smacznego!

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Karaś w zalewie octowej. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł