Karaś z głębokiego oleju

/ 1 komentarzy

Karaś z głębokiego oleju
Składniki:
• 3-4 tuszki karasia srebrnego;
• olej rzepakowy do smażenia;
• mąka do obtoczenia ryby;
• 1/2 cytryny;
• sól, pieprz
• koperek, listek bazylii lub gałązka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, odgłowić, dokładnie opłukać pod zimną wodą usuwają czarną błonę z jamy brzusznej. Dokładnie osuszyć mocno nasolić i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Po upływie terminu rybę opłukać z nadmiaru soli, lekko popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu rybę osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, ułożyć na talerzu, lekko skropić sokiem z cytryny, udekorować ósemkami cytryny i zieleniną.
Nadmiar karasiowych ości rekompensuj aż słodki, zniewalający podniebienie smak niby zwyczajnej tak popularnej i wędkarsko wdzięcznej słodkowodnej ryby.

 


4.2
Oceń
(10 głosów)

 

Karaś z głębokiego oleju - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Świetny przepis na przygotowanie rybki nie tylko karasia polecam tak przyrządzonego okonia jest wprost wyborny.
Zostawiam ***** i pzdr. pstrag222
(2012-04-07 15:05)

skomentuj ten artykuł