Karaś


Karaś (Carassius carassius) - osiąga długość 45 cm i wagę do 2,5 kg. Najczęściej jednak łowione są osobniki o ciężarze 200 gram. Ich czas rozrodu przypada na miesiąc maj i czerwiec.

Jest rybą wód płynących i stojących. Zasiedla płytkie jeziora porośnięte roślinnością wodną. Żyje również w starorzeczach, stawach i kanałach. Największe rozmiary osiąga w dużych akwenach. Karaś jest bardzo odporny na brak tlenu w wodzie. W wielu łowiskach karaś pospolity (złocisty) jest wypierany przez karasia srebrzystego (japońca). Karasie szukają pokarmu przy dnie. Obskubują również roślinność wodną ze ślimaków, larw i innych żyjątek. Karasie łowi się na ciasta, czerwone oraz białe robaki i na kawałki rosówek. Karasie są najbardziej aktywne od późnej wiosny po wczesną jesień.

Myślę, że tym wpisem pomogłem niektórym początkującym wędkarzom.

 


3.8
Oceń
(4 głosów)

 

Karaś - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł