Zaloguj się do konta

Karaś

Karaś (Carassius carassius) - osiąga długość 45 cm i wagę do 2,5 kg. Najczęściej jednak łowione są osobniki o ciężarze 200 gram. Ich czas rozrodu przypada na miesiąc maj i czerwiec.

Jest rybą wód płynących i stojących. Zasiedla płytkie jeziora porośnięte roślinnością wodną. Żyje również w starorzeczach, stawach i kanałach. Największe rozmiary osiąga w dużych akwenach. Karaś jest bardzo odporny na brak tlenu w wodzie. W wielu łowiskach karaś pospolity (złocisty) jest wypierany przez karasia srebrzystego (japońca). Karasie szukają pokarmu przy dnie. Obskubują również roślinność wodną ze ślimaków, larw i innych żyjątek. Karasie łowi się na ciasta, czerwone oraz białe robaki i na kawałki rosówek. Karasie są najbardziej aktywne od późnej wiosny po wczesną jesień.

Myślę, że tym wpisem pomogłem niektórym początkującym wędkarzom.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej