Karasie pieczone z czosnkiem


Karasie pieczone z czosnkiem


SKŁADNIKI:

* 4 świeże, dorodne karasie
* 2 duże cebule
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 łyżki pasty pomidorowej
* 2 łyżki keczupu
* 2 łyżki oleju
* gałązki i łyżka posiekanej natki pietruszki
* mąka krupczatka do panierowania
* mleko do wymoczenia karasi
* sól
* przyprawa do ryb


Sprawione, całe, z oczyszczonymi z oczu głowami karasie dokładnie myjemy i moczymy przez godzinę lub nie co dłużej w zimnym mleku. Po wyjęciu obsuszamy, lekko solimy i nacieramy przyprawą wewnątrz i z zewnątrz. Do środka każdej ryby wkładamy gałązki świeżej pietruszki, panierujemy karasie w mące, układamy w naczyniu do zapiekania. Ryby posypujemy cebulą posiekaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekaną natką pietruszki, polewamy olejem połączonym z pastą pomidorową oraz z keczupem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min (czas zależy od wielkości ryb).
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą surówką


SMACZNEGO!!!

 


3.1
Oceń
(11 głosów)

 

Karasie pieczone z czosnkiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł