Karasie pieczone z czosnkiem - przepis własny


SKŁADNIKI:
- 4 Świerze, dorodne karasie
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju
- gałązki i łyżka posiekanej natki pietruszki
- mąka krupczatka do panierowania
- mleko do wymoczenia karasi
- sól
- przyprawa do ryb

PRZYGOTOWANIE:
Sprawione, całe z oczyszczonymi z oczu głowami, karasie dokładnie myjemy i moczymy przez godzinę lub nieco dłużej w zimnym mleku. Po wyjęciu obsuszamy, lekko solimy i nacieramy przyprawą wewnątrz i z zewnątrz. Do środka każdej ryby wkładamy gałązki świeżej pietruszki, panierujemy karasie w mące, układamy w naczyniu do zapiekania. Ryby posypujemy cebulą posiekaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekaną natką pietruszki, polewamy olejem połączonym z pastą pomidorową i keczupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min (czas zależy od wielkości ryb). Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką.

Życzę smacznego

info: Kuchnia polska

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Karasie pieczone z czosnkiem - przepis własny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł