Karasie smażone ze śmietaną

/ 2 komentarzy

Karasie smażone ze śmietaną



składniki:


1½ kg karasi,
1 cebula,
2 jajka,
1 łyżka masła
lub ½ szklanki mąki
lub ½ szklanki bułki tartej,
3 łyżki masła,
2 szklanki śmietany,
natka pietruszki,
natkę koperku,
sól.


Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha.

Zeszklić na łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić dwa jajka, roztrzepać trzepaczką do sosów, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron.
Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką.
Wlać dwie szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru.
Podawać z sałatą zieloną lub sałatką z papryki.



Smacznego!!!

 


4.1
Oceń
(20 głosów)

 

Karasie smażone ze śmietaną - opinie i komentarze

jarek30jarek30
0
czeba spróbować twoj przepis nieraz fajne przepisy sie trawią pozdrawiam
(2011-04-19 23:02)
OlekOlek
0

Za takie przepisy to "kulinarną nagrodę Nobela" powinni dawać :)

Uwielbiam karasie więc jak tylko się jakieś trafią to przetestuje przepis

Dzięki i pozdrawiam

(2011-04-20 15:33)

skomentuj ten artykuł