Zaloguj się do konta

Karasie smażone ze śmietaną

Karasie smażone ze śmietaną



składniki:


1½ kg karasi,
1 cebula,
2 jajka,
1 łyżka masła
lub ½ szklanki mąki
lub ½ szklanki bułki tartej,
3 łyżki masła,
2 szklanki śmietany,
natka pietruszki,
natkę koperku,
sól.


Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha.

Zeszklić na łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić dwa jajka, roztrzepać trzepaczką do sosów, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron.
Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką.
Wlać dwie szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru.
Podawać z sałatą zieloną lub sałatką z papryki.



Smacznego!!!

Opinie (2)

jarek30

czeba spróbować twoj przepis nieraz fajne przepisy sie trawią pozdrawiam [2011-04-19 23:02]

Olek

Za takie przepisy to "kulinarną nagrodę Nobela" powinni dawać :)

Uwielbiam karasie więc jak tylko się jakieś trafią to przetestuje przepis

Dzięki i pozdrawiam

[2011-04-20 15:33]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

Ryby wędzone

Można wędzić ryby wszystkich gatunków, jeśli mają odpowiednie rozmiar…