Zaloguj się do konta

Karczkoburger czyli terenowa kanapka na szybko (moje pichcenie w rzecznym terenie cz.2)

Tym razem pichcimy w rzecznym terenie , dość szybkie smaczne i proste jedzonko a tym daniem bądź przekąską z ogniska na brzegu rzeki , jest stekoburger lub karczkoburger z karkóweczki , jak kto woli bądź po prostu burger z karkówki. 
Do przygotowania takowego karczkoburgera , potrzebujemy w zależności od ilości osób które z nami przebywają kotletów z karkówki . Gdy mamy wyliczoną ilość kotletów , wtedy możemy przejść do marynowania , do naszej marynaty potrzebować będziemy: 4 łyżki  musztardy , 4 łyżki majonezu , 2 łyżki ketchupu , 4 łyżki sosu barbecue , 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka pieprzu , po 3 ziarnka jałowca na każdy kotlet , 2 łyżki papryki mielonej słodkiej , 3 łyżki pieprzu cayenne i 2 łyżki przyprawy do mięs . Wszystkie nasze składniki dokładnie mieszamy w naczyniu , a następnie kładziemy nasze kotlety tak by każdy był pokryty marynatą i odstawiamy na bok.

Następną czynnością którą wykonujemy , jest pokrojenie naszych warzyw potrzebujemy : 1 papryki , 1 pomidora , 1 cebuli czerwonej , 1 cebuli białej , 4 ząbki czosnku , fajnym rozwiązaniem jest też ogórek konserwowy pokrojony w plastry .Kiedy wszystkie warzywa mamy już skrojone  a karkówkę w marynacie , przekładamy nasze steki na folię aluminiową oczywiście każdy stek musi znajdować się z marynatą która pełni również funkcję naszego sosiku , na tak ułożone kotleciki nakładamy nasze warzywa , najlepiej po jednym lub dwa plasterki każdego z warzyw na steka i dokładnie zawijamy naszą folią aluminiową. 

Odkładamy na chwilę na bok i zajmujemy się naszym ogniem w ognisku , po czym lokujemy naszą karkówkę zawiniętą w folię na żar i czekamy aż steki się upieką  . W tym czasie nastawiamy wodę na ognisku na gorącą kawę , i podpiekamy nasze bułki tak by były chrupiące a na sam koniec , gorące i gotowe steki przekładamy z ogniska układając je w bułce  oczywiście z całym sosikiem z marynaty i podpieczonymi warzywami , do tego możemy użyć jeszcze dowolnych sosów które ze sobą posiadamy , położyć kilka plasterków ogórka konserwowego ,zamknąć naszą bułkę i karczkoburger gotowy smacznego . Opis podany mniej więcej na 3-4 steki.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…