Karkówka po staropolsku


Składniki:
1kg karkówki
4 marchewki
2 jabłka
1/2 selera
2 pietruszki
3 ziemniaki
cebula
125 ml czerwonego półsłodkiego wina
1/2 kostka smalcu
sól
pieprz
cynamon(przyprawa)
jałowiec (przyprawa)
bazylia (przyprawa)
Przygotowanie:
Karkówkę nacieramy solą i pieprzem chłodzimy ok 24h. Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w ok.2cm plastry. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Smalec kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy mięso i pieczemy 45 minut pod przykryciem w 200*C. Następnie wykładamy warzywa i jabłka. Polewamy winem i oprószamy przyprawami. Pieczemy ok. 1h. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karkówka po staropolsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł