Karkówka w ziołach

/ 4 zdjęć


Karkówka w ziołach
Składniki:
 1,5kg karkówki;
 1 paczka przyprawy do karkówki;
 5 ząbków czosnku;
 ¼ szklanki oleju;
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zrobić bejcę z oleju, wyciśniętego czosnku i torebki przyprawy do karkówki. Przygotowaną bejcą natrzeć ze wszystkich stron karkówkę, którą na deseczce, owiniętą workiem spożywczym włożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki. Do rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowaną karkówkę, podlać szklanką przegotowanej wody i piec pod przykryciem w temperaturze 180°C około 1,5-2godzin. Polewać co kilkanaście minut wytworzonym sosem. Około 20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i zarumienić mięso. Podawać na gorąco z ziemniakami pokrojone na grube plastry. Tak upieczone mięso można podawać z chrzanem i ćwikłą na zimno.

 


3
Oceń
(10 głosów)

 

Karkówka w ziołach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł