Karkówka z egzotyczną nutą


Składniki:
2kg karkówki
puszka ananasa
10 dag suszonych moreli
5 dag suszonych gruszek bez skórki
2 łyżeczki przyprawy garam masala
puszka mleka kokosowego
opak. przyprawy do karkówki
łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
olej
2 szkl. ryżu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5cm plastry. Oprószamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Nacieramy 3 łyżkami oleju. Chłodzimy 2h. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając małą ilością wody, aby powstał sos. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dusimy.
Owoce kroimy w kawałki i podsmażamy na odrobinie sosu z duszenia mięsa. Wlewamy resztę sosu i syrop z ananasa. Dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego, czosnek i garam masala.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z owocami. Pieczemy ok. 10 minut w 190*C. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z pozostałym mlekiem kokosowym i masłem. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Karkówka z egzotyczną nutą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł