Karkówka z gruszkami


Składniki:
1kg karkówki
5 twardych gruszek
3 czerwone papryki
50 dag ziemniaków
przyprawa do karkówki
przyprawa do dań z ziemniaków
vegeta
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
sok z 1/2 cytryny
olej
łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do karkówki. Chłodzimy 8 godzin.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą do ziemniaków. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski. Smażymy z gruszkami ok.15 minut na maśle. Doprawiamy vegetą i tymiankiem.
Mięso podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blachę i podlewamy gorącą wodą. Pieczemy około 45 minut w 200*C. Wkładamy ziemniaki i pieczemy jeszcze 30 minut. Układamy gruszki i paprykę. Pieczemy 15 minut.
Mięso kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami, papryką i gruszkami. Polewamy powstałym podczas pieczenia sosem. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karkówka z gruszkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł