Zaloguj się do konta

Karminadel (karbinadel) z leszcza

Karminadel (karbinadel) z leszcza
Składniki:
• 3-4 tuszki leszcza ( w sumie około 1kg);
• 1 x cebula;
• kostka rosołowa warzywna;
• 2 jajka;
• sól, pieprz do smaku;
• garść majeranku;
• 2 x ząbki czosnku
• bułka tarta do obtoczenia kotlecików;
• olej do smażenia;
• 1 x łyżka oleju lnianego;
• Pęczek koperku i natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i dokładnie opłukane pod zimną wodą tuszki leszcza pociąć na kilka części, zalać wywarem rosołku warzywnego zrobionego na bazie kostki warzywnej i krótko obgotować. Mięso powinno odchodzić od ości. Mięso wyjąć na deskę, lekko ostudzić, oddzielić widelcami od ości, przepuścić raz przez maszynkę. Do miski z mielonym mięsem dodać jajka, posiekaną na drobną kostkę cebulę i czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dodać zioło i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki wielkości mandarynki w dłoni, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
1-2 karminadle wyłożyć na talerz, podać z surówką z kapusty i łyżką oleju lnianego oprószonego solą.
Wydawać by się mogło, że danie to proste, ale zapewniam, że jednocześnie wyborne. Kotlet można polać gęstą śmietaną.
Rewelacyjnie też smakuje, jako kanapka ze świeżą bułką i grubym plastrem pomidora.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej