Karp duszony po polsku


Karp duszony po polsku. Składniki: karp 1,5/2 kg, 250 gr suszonych grzybów, po 2 pietruszki i marchewki, 1 por, 1 seler, 2 cebule, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 1 szklanka śmietany 18-proc, pół szklanki mąki, olej, łyżka tymianku, ziele angielskie, sól, pieprz. Przygotowanie: Karpia oprawiamy płuczemy kroimy w dzwonka. Skrapiamy cytrynom , nacieramy sola zawijamy w folie i odkładamy do lodówki. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości , w osobnym garnku gotujemy bulion z jarzyn. Po ugotowaniu przecieramy , grzyby kroimy drobno, łączymy z bulionem. Karpia obtaczamy w mące smażymy na złociutki kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem uzyskanym z wywaru jarzyn-grzybów. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. Życzę smacznego pozdrawiam.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Karp duszony po polsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł