Karp faszerowany - 4 porcje


Składniki na 4 porcje:
4 duże dzwonka karpia
2 litry bulionu warzywnego
20 dag fileta z ryby morskiej
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki startej gotowanej marchewki
4 łyżki bułki tartej
puszka groszku
sok i skórka z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
jajko
2 surowe białka
2 łyżki octu
koperek
sól
Przygotowanie:
Rybny filet z ryby morskiej drobno pokrój, przypraw sokiem i skórką z cytryny, solą. Dodaj marchewkę, bułkę tartą, posiekany koperek, posiekaną cebulę, czosnek, jajko. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z łyżką groszku. Masą nadziej dzwonko karpia.
Ułóż na kartce naczynia do gotowania ryb. Włóż do garnka z bulionem. Przykryj. Na wolnym ogniu gotuj 10 min. Ostudź.
Wywar przecedź, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając podgrzewaj, a wywar się sklaruje. Znów przecedź. Odrobinę w półmisek. Zastudź.
Na galarecie w półmisku ułóż rybę. Udekoruj groszkiem. Zalej pozostałą galaretą z wywaru.
Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karp faszerowany - 4 porcje - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł