Karp faszerowany rodzynkami


Produkty:
-1 kg karpia
-2 cebule
-20 dag kaszy manny
-2 kromki czerstwej bułki
-szklanka wywaru z włoszczyzny
-2 łyżki śmietany 22%
-jajko
-10 dag rodzynek
-olej
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Karpia umyć, ostrożnie odfiletować, nie przecinając skóry(od strony brzusznej), lekko natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Bułkę namoczyć a małej ilości wywaru z włoszczyzny. W pozostałym wywarze ugotować kaszę manną z łyżką oleju. Cebule pokroić i przesmażyć krótko na kolejnej łyżce oleju. Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajko, wlać śmietanę i dodać rodzynki. Masę przyprawić solą i pieprzem, wmieszać. Przygotowanym nadzieniem nafaszerować karpia i zaszyć. Ułożyć rybę w wysmarowanej olejem brytfannie i piec 40-50 min w 170-180stop. C.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Karp faszerowany rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł