Karp gotowany z chrzanem i jabłkami


Produkty:
-1,5 kg karpia
-pietruszka
-seler
-marchewka
-por
-2 cebule
-3 listki laurowe
-15 ziaren czarnego pieprzu
-cytryna
-4 łyżki tartego chrzanu
-3 jabłka
-butelka octu winnego
-sól, szczypta cukru

Przygotowanie:
Karpia podzielić i natrzeć solą. Zagotować ocet i zalać karpia, przykryć i pozostawić na 20 minut. Ugotować wywar z 3 szklanek wody, warzyw i przypraw. Posolić do smaku, dodać cukier przecedzić. Wyjętego z octu karpia ułożyć w rondlu, zalać wywarem i gotować, aż będzie miękki. Sparzyć cytrynę, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć z wywar, ułożyć na półmisku.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp gotowany z chrzanem i jabłkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł